Mit ér egy jó munkásszállás?

Több mint 35 ezer fő hiányzik a magyar gyártó szektorból, a kékgalléros munkaerő hiánya elsősorban a hazai feldolgozóipart érinti a KSH friss adatai szerint (23 ezer fő). De komoly munkaerőhiánnyal küszködnek a kereskedelemben és gépjárműjavítás (6000-6000 fő) vagy a szállítmányozás területén (6000 fő), nem is beszélve az építőiparról (2900 fő). Az aggasztó képet erősíti a saját kutatásunk is, eszerint ugyanis egyes vállalatoknál 50 százalék feletti (!) fluktuáció jelentkezik.

hirek_pic

A munkaerőhiány és a magas fluktuációs adatok kettős problémával szembesítik a vállalatokat. Egyrészt nagy távolságokból kell toborozniuk kékgalléros munkavállalókat a mindennapi működéshez, ami már önmagában is komoly kihívás a humán-erőforrás-osztályok vezetői számára, másrészt biztosítaniuk kell a felvett munkások tömeges szállásoltatását.

A leendő munkatársak szállásigényének megoldására tapasztalatunk szerint azért van szükség, mert a kékgalléros munkavállalók számára nagyon sok esetben nincs lehetőség erre: az azonnali munkába állás igénye miatt a munkavállalóknak nincs idejük az albérlet keresésére, amelyet a több havi kaució, valamint a bérleti díj előre való fizetése miatt anyagilag sem tudnának megengedni maguknak. Ráadásul a vidéki és fővárosi albérlet-piac – az ingatlanfejlesztéseket ösztönző intézkedések ellenére – kínálata továbbra is szűkös, ami tovább súlyosbítja a magas lakhatási költségeket.

Amint a munkaerőhiány orvoslásában a kipróbált, jó nevű munkaerő-kölcsönzők játszhatnak nagy szerepet, munkás-elszállásolás problémájának megoldását érdemes professzionális szolgáltatóra bízni. A professzionális munkaerő-elszállásolás során egy a kifejezetten erre a célra át- vagy kialakított épületben, akár több száz fő, kiszolgálással támogatott elhelyezése történik. Egy ilyen ingatlan üzemeltetése, több száz munkás egyidejű elhelyezése, ki-be költöztetésük menedzselése, problémáik kezelése, az ingatlan karbantartása folyamatos jelenlétet, ellenőrzést, szakértelmet igényel, amely külső szolgáltató hiányában elképesztő többlet terhet jelentene a nagyvállalatok humánerőforrás-osztályainak vezetői számára.

Nap mint nap azt látjuk, hogy a megfelelő munkaerő elszállásolás nagyban segíti a fluktuáció csökkenését, hiszen az a munkavállaló, aki elégedett életkörülményeivel, sokkal szívesebben és tovább marad az adott munkáltató vállalatnál. Erről a gyártó szektort és a munkaerőkölcsönzőket megcélzó kutatásunk keretében megkérdezett HR-szakemberek is így vélekednek, akiknek több mint háromnegyede mondta azt, hogy hogy a jó minőségű munkásszállás nagymértékben pozitívan hat a fluktuáció alakulására.

Az sajnos tény, hogy egy jó munkásszállás önmagában hoz nagy tömegben új munkatársakat, de hogy kisebb valószínűséggel hagyják ott a vállalatot a kékgallérosok, az garantálható. És ez felbecsülhetetlenül nagy érték ebben a munkaerő-piaci helyzetben minden gyártó vállalat számára.

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

2018. 07. 09.2018. 07. 09.

Mit ér egy jó munkásszállás?

2018. 07. 09.|0 Comments

Mit ér egy jó munkásszállás? Több mint 35 ezer fő hiányzik a magyar gyártó szektorból, a kékgalléros munkaerő hiánya elsősorban a hazai feldolgozóipart érinti a KSH friss adatai szerint (23 [...]